Työn-tekijöiden kokemuksia

Meille opetettiin jo lukiossa, että nykyajan työelämä on pätkiä, ei enää vuosikymmeniä kestäviä työsuhteita. Sen olen huomannut ihan omasta kokemuksestani, kun 2018 tapahtuneen valmistumiseni jälkeen olen paikkaani työelämässä hakenut.

Valmistumiseni jälkeen saatu ensityö loppui lyhyeen koeaikana. ECHON kautta minut valittiin määräaikaiseen suunnittelupestiin, jota jatkettiin kertaalleen. Kun tiesin jo hyvissä ajoin pestin loppuvan, pystyin rauhassa hakemaan uusia töitä. Saamani kokemus veikin minut hakijakaartin kärkeen ja niinpä aloitan tämän pätkän loppuessa työt toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Toistaiseksi voimassa oleminen on nykyään tosiaan enää toistaiseksi olemista, ei mitään pysyvää.

Työelämän pätkiintymisen takia on vaikea suunnitella enää tulevaisuuttaan pidemmälle. Kuitenkin kun oppii jo heti alusta alkaen elämään tiedostamatta elämänsä vaiheita liian pitkälle, voi elää päivä kerrallaan uusien eri vaiheiden kanssa. Siinä ei ole sitä pysyvyyden vaihtoehtoa tarjolla. Elämä on selviytymistä.

Tiia Hyvärinen
Energiatekniikan insinööri (AMK)

Oma työurani on ollut värikäs ja on tullut tehtyä kaikenlaista timpuroinnista ohjelmointiin. Kun sitten elämä vei Lappeenrantaan, jäivät verkostot pääkaupunkiseudulle. Siinä kohtaa avuksi tuli Mats.

Olin jossain vaiheessa tutustunut Matsiin kaverin kautta ja kun hän sai kyselyn mekaniikkasuunnittelijasta Lappeenrannassa, olin minä ainoa siellä päin asuva sopiva henkilö. Mats soitti ja kysyi kiinnostusta. Kiinnostihan se ja työhaastattelun jälkeen sovimme kuukauden pätkästä. Kuukausi oli ja meni, mutta hommat jatkuvat.

Hubert ”Hubbe” Gillberg
Mekaniikkasuunnittelija